De Xperia Z1 review: foto’s, dock en batterijleven
10/11/2013 – 18:12 | Comments Off

De Xperia Z1 is een van de grotere smartphones op de markt. Qua omvang plaats je hem tussen de Lumia 1020 en de Samsung Note 3. Een formaat dat me eerst deed terugdeinzen, maar dat …

Read the full story »
Home » Featured, Mobile devices, Nieuws, Reviews, Windows Phone

Review van de Nokia Lumia 710 (door een Android-gebruiker)

Submitted by on 12/04/2012 – 09:22 14 Comments
Review van de Nokia Lumia 710 (door een Android-gebruiker)

Windows Phone

Zoals reeds gezegd draait het toestel op Windows Phone Mango, ook wel WP 7.5 afgekort, het nieuwste mobiele besturingsysteem van Microsoft. Ik haalde ook al aan dat het mijn eerste toestel is dat op Windows Phone draait, normaal ben ik iemand die met Android werkt (ter vergelijking).

Wanneer ik het toestel voor het eerst opstart, loop ik eigenlijk zonder nadenken door de eenvoudige installatiewizard. Je kent het wel: taal instellen, datum & tijd, …
Daarna even accounts koppelen, zoals mijn Google-account, waardoor automatisch al mijn nummers en agenda gesynchroniseerd werden.

Kort daarna begin ik gewoon door de ’tiles’ (de vierkantjes op het startscherm) en de functies op de telefoon te gaan, zonder na te denken. Het besturingssysteem is echt logisch gemaakt en zeer gebruiksvriendelijk. Verder reageert de software snel en correct op wat je doet, het toetsenbord is eenvoudig in gebruik, … .

Jammer is dat er standaard totaal geen apps geïnstalleerd zijn (behalve de Nokia-apps), waardoor je deze meteen moet gaan downloaden. Wanneer je geen 18 bent, kan je om een of andere reden geen gratis apps downloaden vanuit de telefoon zelf, maar moet je dit vanachter je PC gaan doen (tamelijk belachelijk vind ik persoonlijk, gezien het voor de rest helemaal hetzelfde is).

Verder biedt WP 7.5 je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de diensten op www.windowsphone.com, om je toestel geluid te laten maken, te traceren, … . Meer over deze functies kan je lezen in het artikel over ‘Smartphone gestolen of verloren? …‘ .

Scherm

Het 3,7 inch grote scherm van de Lumia 710 is dan wel een TFT-scherm, toch voldoet het aan mijn verwachtingen van een scherm voor een betere smartphone. De kleuren zijn zoals ze horen, niet te fel en niet te dof, wat het zeer aangenaam maakt voor je ogen.

Het scherm draait ook mee dankzij de ingebouwde accelerometer, zonder te haperen of te draaien. Enig nadeel dat er aan het scherm is, is wanneer de zon schijnt en je buiten loopt…de weerspiegeling van de zon in het scherm voorkomt dat je je scherm nog kan lezen. Een groot nadeel tijdens de zomer…

 

 Surfen

Eén van de redenen waarvoor je een smartphone koopt, is om te surfen (op het internet uiteraard). Je kan het waarschijnlijk al raden maar Windows Phone komt standaard met ‘Internet Explorer’, een browser met veel voor- en tegenstanders. Persoonlijk ben ik ook niet zo IE-minded, omdat ik deze browser op mijn computer nogal traag vind, en op de Lumia 710 heb ik eigenlijk dezelfde ervaring (via Wifi). Het inladen van een pagina duurt toch net die paar seconden langer dan op mijn Galaxy S2, maar goed, ik betaalde ook het dubbele voor die telefoon.

Op internet lees je soms over problemen met de internetverbinding van het toestel, maar zelf heb ik deze niet ondervonden. Misschien heb ik geluk gehad of misschien zijn de problemen ondertussen verholpen.

Voor de rest gaat het surfen zoals het hoort en voldoet de browser wel voor iemand die af en toe eens surft op zijn gsm. Wie een hele dag wil surfen, zal zich waarschijnlijk beginnen ergeren aan de lange laadtijd van de browser.

Bing

Een groot minpunt (om niet te zeggen het grootste) aan Windows Phone is, naar mijn mening, de integratie van Bing. Voor wie Bing niet kent: dit is Microsoft’s concurrent voor Google.  Een zoekmachine dus. Helaas is Bing een zoekmachine die nooit vindt wat je zoekt… Zoals ik ergens op het net kon lezen ‘Met bing blijf je zoeken, want vinden zal het niet’.

Op mijn Android-toestel heb ik de luxe om steeds gebruik te kunnen maken van de ingebouwde Google-zoekmachine. Op de Lumia 710 heb ik die standaard dus niet. In de browser ga ik  dan ook meestal vdirect naar www.google.com om te surfen. Ergens vind ik het zonde dat je een zoekknop hebt onder het scherm die je niet ‘kunt’ gebruiken. Persoonlijk hoop ik dat er gewoon een instelling komt om  die zoekknop  aan te passen naar een andere zoekmachine.

Muziek

De muziekspeler van dienst in Windows Phone is niet Windows Media Player, maar Zune. Een muziek/video-dienst die Microsoft ooit uitbracht voor desktopcomputers, maar waar niemand nood aan had (tot je een WP-telefoon koopt, dan heb je de Zune software nodig op je PC). Klagen hierover kan ik niet, de muziekspeler doet wat hij hoort te doen zonder veel extra’s.

De geluidskwaliteit die uit de speaker achteraan komt, is niet fantastisch, maar wel aanhoorbaar. Ik zou niet staan springen om een hele dag naar het geluid van deze speaker te zitten luisteren, maar als het het enige is dat ik bij zou hebben, is het toch beter dan niets. De ligging van de speaker is wel een klein minpuntje, gezien je hand er steeds voorzit wanneer je het toestel gewoon vasthoudt.

De kwaliteit van de bijgeleverde oortjes is een heel pak minder. Het geluid klinkt dof en blikkerig. Ik heb al een hekel aan die in-ear dingen en als de kwaliteit dan ook nog op niets trekt, dan gebruik ik wel mijn eigen oortjes. Ik denk dat dit ook niet de reden is waarvoor je een toestel al dan niet koopt, hoewel het zonde is wanneer je ze dan krijgt, ze op niet veel trekken.

Batterij

De batterij is zowat bij elke smartphone de zwakke schakel. Ook bij dit kleinere toestel is dit een groot struikelblok. Nokia kiest wel vaker ervoor om “kleinere” batterijen te plaatsen dan zijn concurrenten, maar ik heb dagen gehad dat deze Lumia 710 slechts een halve dag meeging. Het was nodig om midden op de dag te om bereikbaar te blijven (intensief gebruik met WiFi en gps aan). Een klein nadeel aan WP is dat je standaard telkens naar je instellingen moet gaan om je WiFi en gps aan/uit te zetten. Daar had ik niet altijd zin in, met de voorspelbare gevolgen…

Wanneer ik het toestel niet gebruik behaal ik, zoals Nokia reeds gezegd heeft, een 5à6 tal dagen voordat het toestel zichzelf uitschakelt. Het is dus een vereiste het toestel dagelijks (voor de intensieve gebruikers) tot zeker elke 2 dagen (voor de gewone gebruiker) op te laden.

 

==> Nokia Apps en camera
Lees ook:

 1. Nieuwe Nokia toestellen op Nokia World
 2. Nokia Lumia Momentum Map: ‘werelddominantie’ van de Lumia
 3. Software update moet batterijproblemen Nokia Lumia 800 oplossen.
 4. Nokia Lumia 800 kopen? Details pas op 20 januari (update)
 5. Nokia Lumia 800 in België op 1 februari (zoals we eerder zeiden dus)

Pages: 1 2 3 4 5 6 714 Comments »

 • avatar jdolieslaeger says:

  Louis, ik heb de indruk dat de links niet werken…

 • avatar pieter says:

  De links werken inderdaad niet, ik krijg een 404 error dat ze niet gevonden worden. ;)

 • avatar Saskia says:

  Kan iemand zeggen, hoe ik van het certificatenprobleem bij de Lumnia 710 afkom? Hij wil niet met mijn exchange server synchroniseren omdat 'er certifiaat problemen zijn'.
  Mij iPhone had geen probleem hiermee

  • Beste Saskia, Vaak wordt je certificaat niet automatisch geïmporteerd, dit komt daar het certificaat niet vertrouwd is. Bij een ander type toestel kan je soms een waarschuwing wegklikken, bij windows phone moet je uit beveiligingsoverweging het certificaat handmatig importeren. Je kan via een PC browsen naar webmail en zo het certificaat exporteren en mailen naar je hotmail adres. Zodra je deze hebt geïnstalleerd en je Lumia opnieuw is opgestart zou het moeten werken. Mocht je hulp nodig hebben laat met gerust even wat weten via @NokiaNL mvg. Mike, Nokia Care

 • avatar joerivho says:

  @Saskia ik heb hetzelfde probleem met Lumia 800. Tot op heden nog geen oplossing gevonden…maar we blijken niet de enigste te zijn als wat google…

 • avatar louisdj says:

  Sorry voor de links die het niet deden, is omdat er achteraf nog een kleine wijziging geweest is…

  @Saskia/Joerivho: zal het eens bekijken en laat nog iets weten of ik een oplossing ken ;-)

 • avatar @Arcas_ says:

  Leuke review, het doe mij kriebelen :) .

  Alleen vind ik dit gek:

  Spreektijd (2G): 6u 50m
  Spreektijd (3G): 7u 40m

 • Hoi Allen,

  Vaak wordt je certificaat niet automatisch geïmporteerd, dit komt daar het certificaat niet vertrouwd is. Bij een ander type toestel kan je soms een waarschuwing wegklikken, bij windows phone moet je uit beveiligingsoverweging het certificaat handmatig importeren. Je kan via een PC browser naar webmail en zo het certificaat exporteren en mailen naar je hotmail adres. Zodra je deze hebt geïnstalleerd en je Lumia opnieuw is opgestart zou het moeten werken. Mocht je hulp nodig hebben laat met gerust even wat weten via @NokiaBE mvg. Mike, Nokia Care

  • avatar Danny says:

   Beste Mike, wat bedoel je met het certificaat exporteren, waar kan je dit vinden ? Ik werk met Exchange Server 2003, in een domein, in een LAN. Ik weet niet of mijn server als proxyserver ingesteld staat, en geef bij een configureren van een nieuw Outlook e-mail account op mijn Nokia Lumia 710 als 'naam server' de locale naam van de Pc waarop Exchange draait. Hierbij het genoemde certificaatprobleem. Is dit de juiste methode, gesteld dat het certificaatprobleem kan omzeild worden, of wordt met 'naam server' het internetadres bedoeld waar de proxyserver kan bereikt worden ? Thnx,

 • weet iemand wat te doen als marketplace en zune op de telefoon niet meer reageren

 • avatar Vanhooren says:

  wat moet je doen met een lumia 710 waarvan de bluetooth niet werkt het toestel is reeds naar de hersteling geweest maar nog geen resultaat ben de eerste niet die daar klachten over heeft

 • avatar Dhont says:

  Lumia 710 heeft gewoonweg geen bluethoot.
  Dikwijls als de mijne belt en ik neem op dat hij uitschakelt. Zijn er nog zulke mensen?

diflucan online pharmacy ordering viagra online cialis tadalafil 100mg brand viagra on line real viagra for sale viagra order order female viagra price of propecia generic paxil online buy levitra online uk prednisone 50mg cialis from india buy softtabs viagra generic viagra online pharmacy pfizer viagra online celebrex online buy cheap viagra in uk bupropion 100mg cheap canadian viagra india pharmacy levitra cheapest propecia uk prednisone on-line cialis pills online viagra without prescriptions buy cialis without rx cymbalta 120mg order amoxicillin online clomid overnight canadian meds viagra buy cialis usa wellbutrin discount viagra soft tabs 100mg online buy viagra uk cialis usa pharmacy 20mg nolvadex buy 5mg cialis online medications viagra diflucan cost nolvadex online buy zithromax in canada buy cytotec no prescription generic propecia sale viagra canadian meds