De Xperia Z1 review: foto’s, dock en batterijleven
10/11/2013 – 18:12 | Comments Off

De Xperia Z1 is een van de grotere smartphones op de markt. Qua omvang plaats je hem tussen de Lumia 1020 en de Samsung Note 3. Een formaat dat me eerst deed terugdeinzen, maar dat …

Read the full story »
Home » Android, Android

Ervaring: HTC One X rooten en custom ROM Cyanogenmod 9 flashen

Submitted by on 26/07/2012 – 17:12 10 Comments
Ervaring: HTC One X rooten en custom ROM Cyanogenmod 9 flashen

Deze post is allesbehalve een walkthrough van het root & flash proces van je One X. Ik durf immers nog maar recent zeggen dat ik het meeste themajargon beheers.  Wat ik wel doe, is je de links geven waarmee het me gelukt is, en waarmee ik gefaald heb. Een hele voormiddag heb ik er aan geploeterd, met de handen in het haar gezeten en tot vijfmaal toe een pauze genomen om koffie te zetten. (“Nespresso, what else?”, als je haast hebt..)

Allereerst een disclaimer:
Unlocken, rooten en flashen is niet illegaal. HTC faciliteert het proces zelf en zonder hun hulp zou het erg lastig worden. Het risico wat je wel neemt is dat ze je fabrieksgarantie mogen weigeren als ze zien dat het probleem met je toestel te maken heeft met het voorgaande.

Waarom?

Je zal je waarschijnlijk afvragen waarom iemand in zijn gezonde verstand zijn mooie out of the box HTC ervaring over boord wilt gooien. Als een echte mobile geek speelde ik al een tijdje met het idee uit pure nieuwsgierigheid, maar het leek me te veel moeite om mijn zorgvuldige home screen set up opnieuw te moeten instellen.

Toen kreeg ik een gekend, doch relatief zeldzaam probleem met HTC Sense. De launcher van Sense bleef force-closen, wat er op neerkwam dat ik elke keer 7 tot 15 seconden moest wachten nadat ik op de home toets drukte, tot hij opnieuw geladen was. Ik clearde de cache, keek potentieel storende apps en widgets na en rebootte, maar niets hielp. Op zo’n moment leek er nog maar een enkele oplossing over te blijven, de factory reset. (of een andere launcher, maar dan moest ik toch alles terug netjes schikken)

Zoals je al verwacht heb ik niet voor de factory reset gekozen, maar koos ik er voor om in een keer all the way te gaan. De lange tocht heeft me een goede 4 uur gekost, maar als je geen problemen tegenkomt zou je op een uurtje zeker klaar moeten zijn.

Trial and error

Het begint, zoals elk projectje, met het zoeken degelijk gereedschap en een betrouwbare handleiding. De eerste 2 uur heb ik deze xda thread gevolgd en dat was volgens mij een fout. Ofwel was het niet eenvoudig genoeg uitgelegd, ofwel kreeg de toolbox geen verbinding met mijn toestel. Ik heb er de bootloader mee kunnen unlocken, maar ik geraakte een hele lange tijd maar niet in de clockworkmod recovery.

Nadat ik eindelijk in de recovery gesukkeld was en er Cyanogenmod 9 op heb geflasht, kwam ik vast te zitten aan het Cyanogenmod bootscreen. Hierna geraakte ik met de beste wil van de wereld niet meer in de bootloader of recovery en stootte ik regelmatig op een red triangle. Op het moment dat je enkel een boot screen krijgt en niet meer naar de recovery kan gaan begin je wel zenuwen te krijgen.

Ik was de All-in-1 toolkit grondig beu en besloot ander gereedschap te gaan zoeken. Al snel stootte ik op het Fastboot Command tool van Team Hex. Dit programma verbond wel netjes met mijn HOX en ik kon het commando geven om alles te wipen en in recovery te booten. Vanuit een gekke hersenkronkel heb ik gekozen voor de TWRP recovery in plaats van de Clockworkmod, omdat die in mijn ogen de schuldige was waardoor ik niet in recovery geraakte.

De handleiding die ik uiteindelijk aanraad, vind je op OneXRoot.com, maar is opgedeeld in Rooting en Flashing a custom ROM. Zij gebruiken CWM recovery, maar mij is hetzelfde gelukt met TWRP.

Cyanogenmod 9

De ROM is netjes en in combinatie met een Google apps (GAPPS) package kom je niets te kort, behalve het typische HTC Sense. Het toestel voelt wat lichter aan in gebruik en lijkt sneller geworden in het switchen tussen apps en terugkeren naar de home page. De interface is erg strak en ook het standaard lockscreen vind ik mooier dan dat van Sense. Er komen ook wat functies vrij waarvan je met een unrooted toestel slechts kan dromen. Zo kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig de clockspeed van je processor beperken als je batterij wilt besparen. Je battery life zou sowieso al verbeteren als je een lichtere custom ROM kiest in plaats van je stock systeem.

Sense Camera is echt wel erg goed in vergelijking een vijftal andere camera apps die ik geprobeerd heb en helaas heb ik nog geen Sense camera .apk kunnen vinden om mijn Cyanogenmod te verrijken. Als er een reden is waardoor ik terug naar stock Sense ROM terugkeer dan zal het voor de camera app zijn.

Het stock Android toetsenbord sprak me ook niet zo aan, dus heb ik Swiftkey met een dark theme geïnstalleerd en vibratie bij toetsingave ingeschakeld.

Ik zit ook nog in een bootloop, wat betekent dat ik mijn toestel niet kan uitschakelen. Hier is echter een oplossing, maar aangezien ik van plan ben om binnenkort een andere ROM te testen ga ik nog even afwachten of dat nodig is.


Besluit

Het is gelukt, maar ik heb erg zenuwen gehad voor mijn smartphone toen ik niet meer in recovery geraakte. Al bij al lijkt het mij dat voor elk probleem wel ergens een oplossing online staat. Je toestel is normaal nooit om weg te werpen, met de juiste software en doorzettingsvermogen kan je rechtzetten wat je verkeerd doet. Zolang je de handleidingen van OneXRoot.com stipt volgt zal normaal het goed komen.

 

 

Zouden jullie ooit rooten? Zelfs een custom ROM flashen? Welke ROM willen jullie dat ik als volgende probeer en vergelijk met Sense en Cyanogenmod 9?
Lees ook:

 1. Rooten : Wat? Hoe? Waarom?
 2. Hoe krijg ik de nieuwste Android-versie op mijn (iets ouder) toestel?
 3. iOS 5: ervaring na 1 week
 4. Bluebox: schitterende en kosteloze Dropbox ervaring op je BlackBerry Playbook
 5. [UPDATE: wedstrijd verlengd!] Win een dagje Keulen en je eerste mobile ervaring met The Mobile Revolution en Acer!10 Comments »

 • avatar @Jan_Joris says:

  Unlocken via HTCdev is niet echt je toestel unlocken zoals met andere unlock methodes.
  Je toestel is nog steeds S-ON nadien waardoor je verplicht bent exploits te gebruiken en die zijn nooit echt interessant. Dit legt het misschien net iets beter uit:

  "Its really s-on vs s-off, HTCdev bootloader unlocker toold, unlocks the bootloader by leaves S-ON on, well hackers/developers have developed means of unlocking even further and turning S-ON off. Which allows for a truly unlocked device

  ROOT means you have full control over the OS. From the OS, you can write to the recovery partition. Without root, the only way to write recovery is through hboot, which will only let you flash a custom recovery if you have S-OFF. But even with S-ON, you can write recovery from the OS if you have root. Then, with a custom recovery, you can write the hboot with an engineering bootloader, which has S-OFF. This way, you get S-OFF without a warranty-voiding watermark.

  S-OFF means you can flash a custom recovery or ROM from hboot. Things you could already do with root, except that it’s hard to get root while S-ON. But if you get it, you’re set.

  HTC says they’ll ship an update which sets S-OFF, and then we’re set, except their update will almost assuredly drop a watermark and void the warranty.

  ANALOGY: Say the phone is a fortress, and you’re trying to get in. S-ON means the gate is shut. If you root it with S-ON, you do it with an exploit, so you find a weak spot in the wall and pack it full of C4 and BOOM, you’re in. S-OFF means they opened the gate from the inside, and you just walked in. Either way (S-OFF or root) you’re in.

  SUMMARY: With S-OFF, you get everything. With root, you get everything. End of story.

  Final comment: rooting with S-ON means you used an exploit. Exploits are bad!! But HTC is forcing us to resort to such brutish, nasty means (blowing up walls to the fortress) because they locked the gate before selling us the place. We have a right to get inside, but they aren’t opening the gate, so we have to get in some other way. Remember, if you can blow up the wall and walk in, a malicious program can do so too. Exploits are bad, and HTC should patch them. But let’s get some legitimate use out of them first, ehhh?"

  Maar er zijn nog meer problemen dan enkel dit, je kan dit topic ook even naslaan http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=25…

  Kortom, HTC toestellen zijn enorm onvriendelijk tegenover gebruikers die net dat ietsje meer willen. Dit zou allemaal niet zo een probleem zijn mocht Sense (zelfs in zijn meest lichte versie nu) niet zo slecht gemaakt zijn. Ik twijfel ook dat dit ooit gaat veranderen.

  • avatar Samuel Debruyn says:

   +1 voor deze comment :D
   En Bert, op XDA vind je altijd wel oplossingen of meer uitleg ;)

  • avatar Bert_Nijs says:

   Dat klopt! De mogelijkheden zijn slechts bijna eindeloos ;)

 • avatar @MitchJans says:

  Probeer zeker deze ROM:
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=…

  Deze ROM behoudt Sense 4.0, maar tweakt wel stevig. Bij het installeren kan je kiezen om animaties weg te laten en zo de Rosie Launcher een stuk vlotter te maken. Ook kan je via de settings ervoor kiezen om GPU rendering te forceren in 2D applicaties, wat een hoop batterij spaart.

 • avatar Jurg says:

  Ok zie er vooral tegenop om al die apps weer in te stellen, paswoord terugvinden. Shazam history kwijt? Ik sms back uppen. Zijn je foto’s dan weg.. Ik herinner mij een lijdensweg om Gmail te laten werken met een Google apps account (dus niet @gmail). Dat houdt mij vooral tegen. Rooten, tot daar aan toe.

  • avatar Bert_Nijs says:

   Dat viel allemaal erg mee hoor ;) SD kaartje kopiëren en voor de rest had ik veel online staan. Eens je root access hebt kan je ook app data in een back op zetten met de gratis Titanium Backup, maar daar ben ik vandaag pas mee aan het experimenteren.

 • avatar xim says:

  kan je gewoon de rom erop zetten of moet je ook eerst een kernel erop zetten. het is voor een xperia x10i. iemand ervaring mee ? :)

  • avatar Bert_Nijs says:

   Ik zou een specifieke handleiding voor je toestel volgen, en sowieso een ROM kiezen waar expliciet je toestel bij staat. Als je dan een andere kernel nodig hebt staat het er vaak bij.
   Disclaimer: Ik ben nog geen pro in custom ROMS ;)

 • avatar appel says:

  ik heb vorige week cyanogenmod 7.2 (android 2.3) geinstalleerd op mijn htc tattoo
  niet echt makkelijk als de huidige rootprogrammas uw toestel of android versie niet meer ondersteunen en de code om via adb te rooten ook niet werkt
  gelukkig met oude versies van programmas is het toch gelukt
  jammer genoeg is de tattoo niet zo performant zodat het nu iets trager is en de batterij minder lang meegaat

diflucan online pharmacy ordering viagra online cialis tadalafil 100mg brand viagra on line real viagra for sale viagra order order female viagra price of propecia generic paxil online buy levitra online uk prednisone 50mg cialis from india buy softtabs viagra generic viagra online pharmacy pfizer viagra online celebrex online buy cheap viagra in uk bupropion 100mg cheap canadian viagra india pharmacy levitra cheapest propecia uk prednisone on-line cialis pills online viagra without prescriptions buy cialis without rx cymbalta 120mg order amoxicillin online clomid overnight canadian meds viagra buy cialis usa wellbutrin discount viagra soft tabs 100mg online buy viagra uk cialis usa pharmacy 20mg nolvadex buy 5mg cialis online medications viagra diflucan cost nolvadex online buy zithromax in canada buy cytotec no prescription generic propecia sale viagra canadian meds