De Xperia Z1 review: foto’s, dock en batterijleven
10/11/2013 – 18:12 | Comments Off

De Xperia Z1 is een van de grotere smartphones op de markt. Qua omvang plaats je hem tussen de Lumia 1020 en de Samsung Note 3. Een formaat dat me eerst deed terugdeinzen, maar dat …

Read the full story »
Home » Column, Headlines, iOS, Nieuws

Is het gedaan met de Apple-trend?

Submitted by on 22/01/2013 – 10:27 19 Comments
Is het gedaan met de Apple-trend?

Het ziet er niet zo goed uit voor Apple, althans volgens vele analisten en trendwatchers. De iPhone is niet meer zo populair als hij geweest is, en minder en minder mensen staan te wachten om het laatste nieuwe model te kopen. Het aanbod aan smartphones groeit met de dag, terwijl de markt van mensen zonder elke dag kleiner wordt. De vraag naar iPhones zou afnemen en een nieuwe cashcow voor Apple zit er voorlopig niet in.

Een fenomeen dat trendwatchers al jaren doorhebben, en waar ik (als ik eerlijk ben) het volledig mee eens ben: wat de ouders hebben, is niet meer cool voor de tieners! Eveneens een fenomeen waar de iPhone last van heeft? Ik herinner mij de tijd nog waarbij slechts zakenmensen en een select clubje op school een iPhone hadden.  Toen was hij nog ‘in’! Maar enkele jaren later heeft iedereen op de speelplaats een iPhone en wat nog erger is voor de jeugd? De mama en papa hebben ook zo een ‘supercoole telefoon’.

De combinatie van deze dalende trend in combinatie met een kleinere vraag op de markt ziet er niet veelbelovend uit voor Apple, denk ik.  Ook de iPad Mini is geen topverkoper, en ook de Apple tv-set zal dat niet worden (aldus analisten van Business Insider). Eveneens in iTunes en de iCloud ziet men niet veel toekomst, iets waar we het allemaal wel wat mee eens zijn zeker?

Komt Apple met een nieuw revolutionair product dit jaar waarvan we nog niets weten? En wat wordt de nieuwste hype inzake smartphones? Misschien worden het wel de Galaxy Note’s met hun gigantisch scherm of zal Windows 8 een grote groei kennen de komende maanden?

Wat denken jullie over de toekomst van Apple en het uitzicht van de mobiele telefonie? We horen het graag in de comments!
Lees ook:

 1. Gedaan met OVI, welkom Nokia Services.
 2. Dé trend in 2011? Alles mobiel! (Trends Night)
 3. Apple wil verkoopverbod op 22 andere Samsung-producten
 4. Steve Jobs opgestapt als CEO van Apple
 5. 12 Days of Christmas: liet Apple gisteren de Vlamingen in de steek? (Update: Apple compenseert)19 Comments »

 • avatar Nathan says:

  De iPad mini geen topverkoper? Ik dacht dat deze toch zeer goed over de toonbank gegaan is?
  En geen toekomst in iTunes ga ik ook niet echt mee akkoord. Op dit ogenblik zijn er geen gelijkaardige programma's die hun interface zo simpel houden als iTunes het doet.

 • avatar Gilles D. says:

  Er wordt steeds gesproken over Samsung en Windows Phone als concurrenten, maar vergeet de derde hond niet: BlackBerry 10 komt eraan. Wordt wegens de tanende populariteit onterecht onderschat denk ik.

  • avatar @PuckDS says:

   Het spijt me onderschat? Heb je ons laatste artikel over BB10 gelezen? Ik denk niet dat ik een onderschattende indruk gaf hoor…

 • avatar @tomhermans says:

  Wat een waardeloos artikel.

  Ik ben niet de grootste Apple-fan ( to say the least :) ), en dat de apple-hype wat doorbroken wordt nu andere smartphones opkomen is waar, maar zeggen "dat er geen toekomst is", is wel een paar bruggen te ver..
  Veel FUD, heel veel FUD..

  En iTunes geen toekomst ? DAT is hun cashcow…

  En verder: in US dit jaar meer tablets als laptops verkocht, een trend die zich verder zal doorzetten, en Apple's iPad heeft – wat – een 70% van de markt ofzo.. ?

  Nee, het gaat zeer slecht in zaken daar…

  • avatar louisdj says:

   Het is een meningsartikel… uiteraard…

   In mijn ogen is er inderdaad weinig toekomst als er niets veranderd… Als de opvolger van de iPhone niets nieuws heeft en geen wauw-effect heeft? Ik ben bang dat er geen mensen zullen zijn die hun 4S gaan wegdoen voor een 5S dan…

   en ja iTunes is hun cashcow op dit moment omdat je niet anders kan dan je apps etc daar kopen, ik zeg ook niet dat iTunes een slecht programma is, maar er zit ook daar niet veel toekomst in naar mijn mening…

   De markt van de tablets is dan weer een gevaarlijke markt, tablets zijn voor het merendeel van de bevolking een hebbeding, en eenmaal je eentje hebt, vervang je dat niet elk jaar om het laatste nieuwe te hebben (er zijn uiteraard mensen die dat wel gaan doen).

   Apple gaat uiteraard niet failliet gaan, maar de hype is en zal vooral sterk zaken als er niets nieuws komt en we staan open voor de volgende hype :)

 • avatar kritiecaster says:

  Ik denk dat de hype verminderd is, maar apple zal het blijven goed doen. De reden dat apple het minder doet is omdat er eindelijk androidtoestellen zijn die soortgelijke ervaring bieden, zonder haperingen en reboots.
  Toch is apple in mijn opinie nog steeds een stapje voor want hoe vaak lees je niet op het net:”ik heb dit en dit probleem” en respons daarop is vaak: “rooten en een andere rom flashen”. Terwijl dd meeste mensen gewoon out of the box een goedwerkend toestel willen zonder veel te hoeven tweaken.
  Wat dan wel weer jammer is aan ios is dat het jaren bijna niet aangepast is

  • avatar louisdj says:

   Welke problemen zijn dat? Ik vind een niet geroot toestel meestal uitgebreider qua rechten etc dan een toestel op iOS…
   Ik ben gewoon van met de Galaxy-serie te werken dus die hebben steeds goed gewerkt, bij de goedkopere modellen loopt Android inderdaad niet altijd evengoed…

   • avatar kritiecaster says:

    van de samsung galaxy s3 hoor vaak van sudden deaths, samsung herkent het probleem zelf, dat zou toch echt niet mogen, een toestel dat in gebruik is dat uit het niets stopt met werken. Het is normaal dat er in alle toestellen een gering percentage productiefouten bevat, maar wat ik van GoT en tweakers.net zelf vernomen heb is het bij de sgs3 echt problematisch.

    Ook leert mijn research naar android, en ook de s3, dat toestellen vaak bugs hebben na een update of last hebben van battery drains, waar ze dan weer apps moeten installeren om te kijken waar bvb de wakelocks vandaan komen, dan rooten en dan is het pas vaak mogelijk om bepaalde apps te verwijderen.

    De nexus daarentegen, is de enige ware concurrent van ios vind ik. Maar deze is dan bijna onvindbaar

    • avatar kritiecaster says:

     ios geeft weinig rechten, wat er voor zorgt dat het vlot werkt voor iedereen zonder problemen.
     Bij android word je te vaak aan je lot overgelaten als je er niet goed mee overweg kan

     • avatar louisdj says:

      Ik herken het probleem, ik lees deze artikels ook, er staat er eveneens eentje hier op de website van Sigrid.
      Zelf heb ik deze problemen nog niet ondervonden (geluk of veel zorg voor het toestel), ik heb hier wel een iPhone 4 liggen die dit probleem heeft gehad (en het was dan nog een Amerikaans model –')

      iOS is inderdaad op dat gebied veiliger, maar Android is linux, en Linux is ook alleen maar veilig als je weet wat je doet ;-)

 • avatar Pieter says:

  Als ik zie wat de 6- tot 15-jarigen tegenwoordig krijgen, zijn er veel iPads of iPad mini's bij hoor. Ook het aantal ouders met een een iPhone stijgt enorm (en deze kunnen veel meer geld spenderen aan applicaties).

 • avatar Tom Klaasen says:

  Interessant standpunt.

  Hoe verklaar jij het feit dat 'de jeugd' een paar jaar geleden massaal een Blackberry wou? Ik zie daar eerder de tegengestelde beweging in "Wat papa heeft, wil ik ook hebben"…

  Ik kijk uit naar jouw visie daarop!

  • avatar louisdj says:

   Je mag de Blackberry van papa niet vergelijken met die van de kinderen volgens mij… Blackberry heeft in hun moeilijke periode goed ingespeeld op de jeugd door toestellen te gaan verkopen die zich focussen op SMS'en, goedkoper waren, enkele leuke zaken aan boord hadden (zoals de kleurrijke LED) terwijl de Blackberry van papa toch meer zakelijk gericht was en (indien hij goed gebruikt werd) volledig beheerd werd door de IT-manager van het werk…

   Ik ken veel jongeren die niet moeten hebben wat hun ouders hebben… Toch vanaf een bepaalde leeftijd ;-)

  • avatar Tom says:

   Cijfers heb ik niet, maar ik liep veel in Nederland rond en hoeveel jongeren je daar op straat zag rondlopen met hun neus in de blackberry, je kon het amper bij houden. Nogmaals, dit is mijn persoonlijke mening en hetgeen wat ik heb gezien, ikzelf heb er geen cijfers over. Als ik tegenwoordig rondkijk naar jongeren, zie ik minder en minder blackberry's maar meer android toestellen en de iets oudere kinderen/jongeren een iPhone.

   Als je het dan met jongeren over smartphones hebt, heb ik het gevoel dat de iPhone terrein aan het verliezen is, ondanks hun grote inspanning met iMessage en Facetime, want geef toe, dit is ideaal om met het gezin te communiceren. Ik betrap me er ook steeds op, als de vrouw boven is, en heb vlug een vraagje, een iMessage of Facetime is snel gebeurd, terwjil je vroeger eens naar boven liep.
   Met de cross platformen van andere apps zoals viber, whatsapp, … moet je niet meer hetzelfde toestel hebben, en zie ik toch wel een kleine verschuiving.

   Het enige waar ik in mijn omgeving nog mensen met iPhone zie, is met de Telenet korting, veel mensen zie ik niet meer de volle pot voor zo'n smartphone betalen, of een uitgebreider koppelverkoop hier iets aan zou kunnen veranderen weet ik niet.
   Ikzelf, een die-hard fan van de iPhone, ben ook niet meer zeker dat mijn volgende smartphone een Apple zal zijn. De twijfel wordt groter en groter :-)

 • avatar Nick says:

  Dat Apple hun populariteit aan het verliezen is hoor je wel vaker, en dan vooral van Androidgebruikers die hun plezier daarbij niet onder stoelen of banken willen steken. Ik weet niet hoe het met de rest van de wereld zit, maar hier zijn de iPhones, iPods en iPads toch nog steeds heel duidelijk de hebbedingen voor jongeren. Dat Android op sommige vlakken superieur is aan iOS (en vice versa) staat er volgens mij volledig buiten. Wat de populariteit van Apple verklaart is de product placement in films en op televisie, de exclusiviteit van de iPhone (er is er maar eentje van, in tegenstelling tot diverse flagships bij HTC en Samsung) en jawel, het feit dat nieuwsuitzendingen waar dan ook ter wereld maar wat gretig op de rijen wachtenden inzoomen die jaarlijks op hun nieuwe iPhone wachten voor de Apple Store. Ik denk niet dat de constante beschikbaarheid van de meeste Android toestellen daar veel zal aan veranderen. Bovendien zullen er altijd mensen zijn die hun homescreen helemaal niet willen tweaken of bezig zijn met kernels en custom roms. Sommige mensen houden nu eenmaal van 'hun' iOS, en daar kunnen alle widgets ter wereld niks aan veranderen.

 • avatar @t_claes says:

  Dit al gezien? http://www.engadget.com/2013/01/23/apple-announce…

  Het is idd een meningsartikel maar het strookt niet met de realiteit zo blijkt uit de cijfers die apple vandaag bekend maakte

  • maar de verkoopcijfers waren wel wat lager dan verwacht :) "Still, that represents a record quarter for the company which has been rumored to be facing diminished demand for its flagship iPhone. While it may be a while 'til we know for sure if demand for the handset is tapering off, we can report that the 47.8 million iPhones sold in Q1 of 2013 represents a new high water mark. While revenues were a bit shy of estimates, the earnings per share of $13.82 were above what was expected, as was the record $13.08 billion in net profits. Year-over-year, profit was relatively flat ($13.06 billion in 2012), while revenues were up significantly from the $46.33 billion posted in Q1 of 2012." De goede lezer merkt toch enige aarzeling over de cijfers op

 • avatar @SnowMacBook says:

  Ik heb in mijn persoonlijke omgeving nog nooit zoveel iPhones gezien. Sommigen hebben Android, en de meesten die ik ken nog steeds geen smartphone. Bij mijn weten wil iedereen een iPhone, maar het grootste obstakel is nog steeds de prijs.

  Verder stel ik me de vraag in hoeverre een doorsnee mens een smartphone nodig heeft. Ik persoonlijk zou niet zonder kunnen en men beschouwt me als een nerd omdat ik mijn leven regel via dit ding. De meeste mensen die een iPhone hebben gebruiken hem als een gewone GSM, en ik kan enkel vaststellen dat dit idd misschien een trend is voor de meesten om een Apple toestel te hebben.

  BIj tablets stel ik vast dat er eigenlijk maar twee dingen gekocht worden. Ofwel een Samsung, ofwel een Apple tablet. In hoeverre het ene meer populairder is dan het andere heb ik geen idee. Persoonlijk ben ik een iOs gebruiker, en dat werkt voor mij. Mijn ervaring met Android vond ik persoonlijk niet leuk, maar daar zal het underpowered device dat ik gebruikte iets mee te maken hebben denk ik.

  Dat de jeugd gevoelig is voor trends is zeker waar (BB hype), maar of ze geen Apple willen omdat hun ouders er een hebben daar ben ik nog niet zo zeker van.

  Hoe Apple het zal doen in de toekomst is afwachten, ik lig er in ieder geval niet wakker van. Mijn volgende telefoon is vast en zeker terug een iPhone.

 • avatar @iSignals1 says:

  Ik vind het wel eens leuk om dit artikel na (bijna) 1 jaar terug te lezen. En wat kunnen we nu concluderen ? Wel dat de dood van Apple serieus overdreven is; de iPhone 5S verkoopt als zoete broodjes, het waren topweken afgelopen maand voor Apple. De iPad Air vliegt de deur uit en ook de iPad Mini retina verkoopt niet slecht. Alleen de iPhone 5C is niet zo'n topper (en dat zal dan nog eerder liggen aan de prijszetting; voor 100$ meer heb je het flagship de 5S).
  Wat je wel merkt is dat Apple zorgvuldig hun ecosysteem aan het uitbouwen (Siri in de wagen, iBeacons, …) is. Ze weten ook wel dat aan de groei van hun iPhone en iPad vroeg of laat een einde zal komen en door een doorgedreven ecosysteem te bouwen kunnen ze aan klantenbinding doen.
  Nu goed men spreekt altijd over innovatie, maar wat hebben de andere GSM bouwers er van gebakken ? Of noem je een groter scherm nu ook al innovatie ?
  Het grootste nadeel aan Android vind ik de fragmentatie van het OS, terwijl bij iOS er nu al 75% van alle iPhones op iOS 7 draait en 20% nog op iOS 6 dat is voor een app developer een groot voordeel.

diflucan online pharmacy ordering viagra online cialis tadalafil 100mg brand viagra on line real viagra for sale viagra order order female viagra price of propecia generic paxil online buy levitra online uk prednisone 50mg cialis from india buy softtabs viagra generic viagra online pharmacy pfizer viagra online celebrex online buy cheap viagra in uk bupropion 100mg cheap canadian viagra india pharmacy levitra cheapest propecia uk prednisone on-line cialis pills online viagra without prescriptions buy cialis without rx cymbalta 120mg order amoxicillin online clomid overnight canadian meds viagra buy cialis usa wellbutrin discount viagra soft tabs 100mg online buy viagra uk cialis usa pharmacy 20mg nolvadex buy 5mg cialis online medications viagra diflucan cost nolvadex online buy zithromax in canada buy cytotec no prescription generic propecia sale viagra canadian meds