De Xperia Z1 review: foto’s, dock en batterijleven
10/11/2013 – 18:12 | Comments Off

De Xperia Z1 is een van de grotere smartphones op de markt. Qua omvang plaats je hem tussen de Lumia 1020 en de Samsung Note 3. Een formaat dat me eerst deed terugdeinzen, maar dat …

Read the full story »
Home » Android, Featured, Headlines, Mobile devices, Nieuws, Reviews

Review Huawei Ascend P6 (€ 399)

Submitted by on 11/07/2013 – 14:59 5 Comments
Review Huawei Ascend P6 (€ 399)

De P6 van Huawei springt in het oog als de dunste smartphone op aarde. Als je +- 449 399 euro (richtprijs België ) neertelt voor een nieuw toestel wil je naast “bragging rights” uiteraard ook een degelijke gebruikerservaring krijgen. Om aan jullie verslag uit te brengen genoten we een week lang aan de Spaanse kust met deze Chinese schoonheid.

Sidenote

Ik moet toch van wal steken met een kleine rant voordat ik de specificaties van het toestel opsom. De smartphone industrie is steeds meer vergeven van specs en benchmarks in promotiecampagnes en reviews. Bij sommige modellen wordt zo speciaal de aandacht gelegd dat bepaalde specs aan een lage prijs worden aangeboden. Je belandt dan meestal bij een “zij-model”: de spreekwoordelijke Galaxy S4-XRT5000 of HTC Desire K.

Deze modellen doen het niet slecht op de markt, maar meestal wel in reviews. Een degelijke review houdt immers rekening met bouwkwaliteit, gebruikservaring, leesbaarheid, werkelijke batterijduur, … Het doelpubliek van deze zij-modellen zijn dan ook de first time smartphone kopers, die niet (of kort) researchen vooraleer ze het toestel kopen. Hoewel objectieve gegevens zoals benchmarks en specs een indicator kunnen zijn van kwaliteit, blijft de mening van een reviewer het meest waardevol.

De P6 is alvast geen zij-model, maar een hoofdmodel van Huawei. De CEO stelde zelf liever weinig resources in marketingcampagnes te steken zodat men de kostprijs laag kon houden. De lancering van de P6 werd online echter goed belicht en zelfs enkele traditionele media sprongen op het verhaal. Je ziet dan ook niet elke dag ‘s werelds dunste smartphone (6.18 mm) voorgesteld worden. Dat is meer een drie-maandelijkse gelegenheid.

Update: Tijdens het schrijven van dit artikel dook er al nieuws op van een nieuwe claim naar de troon door een weinig bekende Chinese producent. De  zou echter Umeox X5 pas later eind 2013 verschijnen.

Specs

Op vlak van specificaties moet je geen stunts verwachten van de P6, maar voor 449 399 euro krijg je waar voor je geld:

- Android 4.2.2 (Jelly Bean)

- Scherm: 4,7 inch, 720 x 1280 pixels, LCD (IPS)

- Processor: Huawei K3V2 Quadcore met kloksnelheid 1.500 MHz

- RAM: 2GB

- Opslagcapaciteit: 8GB, uitbreidbaar met SD kaartje

- Batterij: 2000 mAh, 9 uur spreektijd, 120 uur standby

- Geen LTE/4G

Hardware Design

De P6 mag van mij meedingen in de finale van “Miss World Smartphone”, samen met de HTC One en de iPhone 5. Haar slankheid is natuurlijk niet te betwisten, maar ook haar brushed metal achterzijde zal harten sneller doen slaan.

Je kan toch niet geloven dat een Android producent weer een vlak, langwerpig toestel in zwart en wit uitbrengt? Wat?! En het heeft ook nog metalen randen?! Hef uw hooivork mede en loop woedend rondjes in uw tuin! (Vine it, tag me on Twitter)

De zijkant bestaat uit een metalen band, een enkele karakteristiek die de witte iPhone 5 en de oudere 4(S) ook hebben. Dat sommige reviews het afdoen als een klakkeloze Apple kopie is belachelijk. Niet alleen is het metaal van de P6 sterk gelijnd en een andere tint, maar is het toestel gekenmerkt met langwerpige knoppen, een SIMcard en een SD slot. Aan de andere zijde bevindt zich de opvallende audio jack. Het toestel heeft evenveel weg van een iPhone als een Philips televisie van een Samsung televisie zolang ze beide een zwart scherm hebben en een grijze rand.

the P6 looks basically like an iPhone 4 that’s had an altercation with a rolling pin. The edge of the phone is a strip of brushed aluminium that may as well have been lifted straight from Apple’s phone.” - Andrew Hoyle, Senior Staff Writer at CNET UK

 


Heb jij moeite ze uit elkaar te houden?

De audio jack zou als enige (tweeledige) designfoutje van de P6 kunnen worden aangemerkt. De plaatsing is allereerst niet ideaal indien je favoriete headset niet beschikt over een 90° jack. Zo zit je kabeltje steeds stevig gebogen in je broekzak of heb je moeite met hem er uit te halen. De tweede merkwaardigheid is dat de audio jack is opgevuld met de SIM-tool pinnetje. Zodra je de eerste keer muziek wilt luisteren sta je zo’n beetje verward te houden met die prikker. Omdat je er geen betere plaats voor hebt steek je het uiteindelijk in je broekzak, hopende dat je het straks nog terugvindt. Verwacht je er al maar aan om het enkele keren tussen je zetelkussens te zoeken.

De micro-usb poort bevindt zich bovenaan het toestel. Dit zou met sommige media docks vervelend kunnen zijn indien deze niet verstelbaar zijn. Je P6 zou je dan in handenstand van muziek moeten bedienen terwijl het scherm niet in die richting draait (maar dat valt wel op te lossen met third party launcher apps). Uit gewoonte heb ik de platte kant van de micro-usb plug liefst aan de schermkant van je toestel. Het is ook logischer indien je een afgerond toestel zou vasthebben, aangezien de schermkant altijd de platte kant zal zijn.

Het logo bevindt zich onderaan het toestel waardoor je hersenen je enkele malen zullen beetnemen indien bijvoorbeeld HTC of Samsung gewoon bent. Doordat het logo bij deze staat altijd bovenaan staat pakte ik het toestel best wel vaak verkeerd vast. Na een weekje ben je hier echter normaal aan gewend zodat het niet echt als minpunt dient aangemerkt.

De bouwkwaliteit van het geheel is prachtig en gaat gelijk op met de meest gewaardeerde smartphones van het moment. Het scherm is niet full HD (1080p), maar slechts HD (720), al moet je over haviksogen beschikken om dat op te merken.

Interface Design – Emotion UI

Huawei is erg trots op hun thema’s, en met reden. De standaardthema’s zijn stuk voor stuk stijlvol afgewerkt met bijpassende icoontjes en geluiden. Je kan hen ook eenvoudig aanpassen aan je persoonlijke voorkeur of één van de talloze online thema’s uitproberen.

Huawei heeft ervoor gekozen om geen app drawer te hebben in de user interface. Zo zullen nieuwe apps automatisch achteraan je home screens tevoorschijn komen. Voor nieuwe smartphone gebruikers zal het eenvoudiger zijn dan om twee aparte locaties te raadplegen om apps te vinden. Langs de andere kant heb je geen gemakkelijke alfabetische ordening en zal je meer op basis van chronologie moeten denken of je eerste hoofdschermen netjes indelen.

Het keyboard en zijn functies werken zeer goed, maar ik ben toch gezwicht om Swiftkey opnieuw te installeren. De perfecte gevoeligheid van het scherm van de P6 zorgt ervoor dat je geen enkele toetsaanslag mist. Je kan het toestel zelfs met dunne handschoenen bedienen in de winter.

De Emotion UI benadert “profiles” ook op een stijlvolle manier, waardoor het aantrekkelijker wordt om verschillende geluidsprofielen te gebruiken. Zo kan je het toestel anders programmeren voor een vergadering, buitensdeurs of  ’s nachts.

Nog iets wat je gebruikerservaring verbetert zijn de privacy notificaties die je krijgt wanneer een app voor de eerste keer van mogelijk gevoelige data gebruik maakt. Zo geeft men je vanuit je besturingssysteem de opt-in om Facebook toe te laten om gebruik te maken van je GPS-locatie of front facing camera. Dit kan erg handig zijn als je vaak apps gebruikt die zich verschillende permissions wensen te verschaffen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Kort daaraan verwant is de opt-in voor push notifications van elke aparte applicatie. Zo kan je bijvoorbeeld vermijden dat je wordt lastiggevallen door Foursquare meldingen of bepaalde (sluik-)reclames van gratis applicaties. Dit alles gebeurt vanuit een enkele mooi overzichtelijke Emotion UI pagina.

Batterij en CPU

De P6 heeft ook de intensievere gebruiksdagen weten te doorstaan. Daarop maakte ik veel gebruik van GPS-tracking apps, Youtube (via Wifi) en andere hoogverbruikers. Lettende op het 4.7 inch scherm en 2000 mAh batterij in zulke kleine behuizing is dat werkelijk indrukwekkend.

Zijn CPU is braaf geklokt op 1.500 MHz, maar daar hoor je mij niet over klagen. Hij loopt op deze manier niet erg warm, verbruikt wat minder energie en kan nog steeds normale functies razendsnel uitvoeren. Dit verklaart mogelijk wel waarom men ietsje lager scoort op de benchmarks.

Wanneer ik de benchmark scores van andere reviewers lees kan ik moeilijk geloven dat we het over hetzelfde toestel hebben. Daarom geef ik toch toe en draai ik de Antutu (12,388) en Quadrant (5,268) benchmark apps, met teleurstellende resultaten.

De gebruikerservaring blijft echter zo vloeiend aanvoelen dat ik enkele zwaardere games wil uitproberen om te kijken of het toestel werkelijk prestatieproblemen heeft. Hiervoor kies ik het voorgeïnstalleerde Riptide en het grafisch (nog) zwaardere Real Racing.

Riptide lanceerde moeiteloos en na een half uurtje voelde het toestel nog steeds niet veel warmer aan. Alle graphics gingen moeiteloos, maar de gameplay van het spel zelf waren niet zo mijn ding.

Het downloaden van Real Racing duurde wel eventjes via het trage wifi van het café waar ik me genesteld had. Al multitaskend speelde ik nog maar enkele rondjes Riptide, zonder enige verhoogde warmte van de P6. (bij 28° C in de schaduw, nota bene) Na de download liet ik het toestel 10 minuutjes rusten zodat de warmte zich zeker niet opbouwde gedurende de opvolgende tests.  Een pauze later kroop ik achter het stuur van de virtuele bolide en gaf plankgas. Het duurde jammer genoeg niet erg lang voordat de P6 begon op te warmen. Een kwartiertje later kreeg ik melding dat het toestel aan het oververhitten was en dat ik best enkele intensieve apps sloot.

De reviewers van CNET en Engadget hadden dus toch wel grond om de prestaties van de P6 in twijfel te trekken. Bij warm weer is het dus niet aangeraden om de meest grafisch gesofisticeerde mobile race games te beleven. Ga in die noodgevallen dan maar lekker op het strand spelen.

Camera

De 8MP rear camera zal ervoor zorgen dat je heel degelijke kiekjes kan maken. Ik betwijfel echter of hij zich kan meten met de iPhone 5, Nokia Lumia 925, Samsung Galaxy S4 en HTC One. Kijk onderaan deze post maar in de galerij om zelf te oordelen. Rekening met het +-200 euro prijsverschil toestellen vind ik de camera zeker geslaagd.

De P6 heeft daarnaast een indrukwekkende front facing camera van 5MP. Deze schiet alvast belachelijk heldere foto’s zonder ruis. Enkel bij de front facing camera is er ook een Beauty Shot feature, waarover de meningen eenduidig negatief zijn. Het komt neer op een tool waarmee je je huid “smoother” maakt. Geen handige feature, zeker al niet voor de mensen die niet vaak à la canard poseren. Om jullie de kwaliteit van de FFC en het Beauty Shot effect te laten zien vind je enkele onwennige selfies in de galerij onderaan.

Kopen of niet kopen?

De P6 draagt de titel van ‘s werelds dunste smartphone met eer. Hij is echter meer dan een one-trick-pony, om maar te beginnen omwille van zijn uiterlijk design. Daarnaast is Huawei erin geslaagd om een vlotte interface bovenop Jelly Bean te leggen die een duidelijke meerwaarde biedt aan de Android ervaring. Het is een vliegensvlug toestel dat je bij alledaagse taken niet kan teleurstellen. Hou er wel rekening mee dat je zware games kan spelen, maar een iets minder snelle ervaring hebt bij het laden van het spel.

Als je aan het kijken bent voor een Android in de prijsklasse van 450 tot 650 euro, dan valt de P6 in overweging te nemen. Het 200 euro prijsraam dat ik daar durf tekenen kan je als een groot compliment voor Huawei opvatten. Het toestel zal door de meesten als high end beschouwd worden, maar voor mobile gamers blijft het een stevige mid-range.

Update: Huawei wist ons na publicatie nog mee te delen dat de richtprijs voor het toestel in België € 399 is en niet € 449 zoals (algemeen) meegedeeld op Europese persconferentie in Londen. 

Gelezen en vermelde bronnen: CNET en Engadget

 
Lees ook:

  1. Huawei Ascend P1 deze zomer beschikbaar
  2. Budgetsmartphone Colruyt (€ 79) wordt nu de Huawei Ascend Y200
  3. High-end smartphone Ascend P6: € 459 voor een telefoon van 6,18 mm
  4. Ascend W1 review: budget Windows 8 Phone (€199)
  5. Chinese gsm-mastodont Huawei richt pijlen op Belgische markt5 Comments »

diflucan online pharmacy ordering viagra online cialis tadalafil 100mg brand viagra on line real viagra for sale viagra order order female viagra price of propecia generic paxil online buy levitra online uk prednisone 50mg cialis from india buy softtabs viagra generic viagra online pharmacy pfizer viagra online celebrex online buy cheap viagra in uk bupropion 100mg cheap canadian viagra india pharmacy levitra cheapest propecia uk prednisone on-line cialis pills online viagra without prescriptions buy cialis without rx cymbalta 120mg order amoxicillin online clomid overnight canadian meds viagra buy cialis usa wellbutrin discount viagra soft tabs 100mg online buy viagra uk cialis usa pharmacy 20mg nolvadex buy 5mg cialis online medications viagra diflucan cost nolvadex online buy zithromax in canada buy cytotec no prescription generic propecia sale viagra canadian meds